Over mijzelf


Over mijzelf

Mijn naam is Anna Kolenda. In 2019 studeerde ik af als Natuurgeneeskundig Klinisch Aromatherapeut aan de Fytarom opleidingen. Hiermee behoor ik tot de eerste lichting HBO geschoolde Aromatherapeuten in Nederland. In de zomer van 2020 behaalde ik mijn diploma Medische basiskennis.

Mijn interesse voor natuurgeneeskunde gaat terug tot in mijn jeugd. Ik herinner me hoe wij de zomermaanden bij mijn oma doorbrachten. Ik banjerde rond in haar boomgaard waar de kippen vrij rond liepen. Er groeide werkelijk van alles in haar moestuin: imposante pompoenen; boontjes; augurken; tomaten; aardappelen en tuinkruiden, maar ook allerlei soorten fruit waaronder bessen en frambozen. Er stond een flinke walnoot, een gigantische kersenboom en een kleine morel. En er waren appels en peren. Mijn oma wist voor iedere plant de juiste plek te vinden en ze wist welke groenten elkaar konden beschermen of versterken. Tussen de gewassen groeide afrikaantjes waarvan ik pas vele jaren later begreep dat ze een rol speelden in haar natuurlijke bestrijdingsstrategie.
Van mijn oma leerde ik mijn eerste medicinale toepassingen van kruiden kennen. Helaas is ze veel te vroeg overleden, op 68 jarige leeftijd. Ik was pas 12. Als ik nu terugkijk is het me duidelijk dat de zaden van mijn interesse in de medicinale kennis van planten toen zijn gezaaid.

Mijn belangstelling in natuurgeneeswijze is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid om uiteindelijk te verankeren in de aromatherapie. In mijn dagelijkse praktijk en door het deelnemen aan vervolgopleidingen blijf ik mijzelf ontwikkelen in het toepassen van aromatherapie voor de genezing van het fysieke lichaam en de psyche van de mens. Daarnaast geeft ik zelf ook les aan de FytArom opleidingen en ben ik scriptieco├Ârdinator.

Wij bouwen momenteel aan deze website