IS AROMATHERAPIE IETS VOOR U?

Praktijk voor Natuurgeneeskundige Klinische Aromatherapie

IS AROMATHERAPIE IETS VOOR U?
Ik ben ervan overtuigd dat mens veel meer is dan zijn lichaam en dat we daarom altijd naar het geheel moeten kijken.
Aromatherapie kan zeer breed worden toegepast ter verlichting van zeer uiteenlopende klachten zoals: griep en verkoudheidsklachten, luchtweginfecties, slaapproblemen, stress, angsten, rugklachten, huidproblemen, spijsverteringsproblemen, menstruatieklachten, klachten die verband houden met de overgang, schimmelinfecties enz.
In mijn praktijk zal ik altijd proberen om de kennis van aromatherapie en haar therapeutische waarde op een holistische manier toe te passen.

Aromatische planten worden sinds mensen heugenis al gebruikt ten bevordering van gezondheid. Als we een duik nemen in de annalen van de geschiedenis vinden we veel informatie over het gebruik van aromatische plantenstoffen door de eeuwen heen. In de meer dan 3000 jaar oude Vedische literatuur van India staat een lijst van meer dan 700 plantaardige stoffen vermeld waaronder kaneel, gember, mirre, jatamansi, koriander en sandelhout. Zo is bijvoorbeeld in de Rig-veda een vermelding gemaakt van de therapeutische waarde van deze aromatische stoffen. Ik vind het ergens zeer geruststellend dat de mens gedurende al zo een lange tijd in de geschiedenis dankbaar gebruikt maakt van deze geneeskrachtige geschenken uit de natuur.

Ik ben ervan overtuigd dat een mens veel meer is dan zijn lichaam en dat we daarom altijd naar het geheel moeten kijken

Tegenwoordig maakt Aromatherapie nog steeds dankbaar gebruik van etherische oliën, plantaardige oliën maar ook de CO2 extracten mogen niet ontbreken in de therapeutische toepassing op mens en dier. Deze oliën tezamen nemen een centrale plek in in de natuurgeneeskundige aromatherapie praktijk.

Etherische oliën worden voornamelijk gewonnen door middel van stoomdestillatie of persing en zijn zeer geconcentreerd. Voor de winning van etherische olie worden vaak verschillende onderdelen van een plant gebruikt zoals: bloemen, boom naaldjes, kegels, wortels, zaden, bladeren, grassen enz.

Het werkingsgebied van etherische oliën is zeer breed en daarom kunnen ze worden ingezet ten behoeve van de gehele mens: zijn lichaam, ziel en geest. 

Ze kunnen worden voorgeschreven en toegepast om gezondheid te behouden, ter preventie of bescherming tegen ziekmakers zoals ongewenste bacteriën, virussen en schimmels, maar ook om ons mentaal-emotioneel balans te behouden. Etherische oliën hebben namelijk ook een prachtige werking op de psyche.

De methode van toediening, bijvoorbeeld d.m.v. een kompres, of inhalatiestick, badzout, lotion, zalf, zetpil of een oraal in te nemen capsule zal per persoon en zijn aandoening verschillen. 

Etherische oliën mits juist toegepast zijn veel meer dan een lekker geurtje dat te koop is bij de drogist. Met diepe respect voor deze oliën noem ik ze liever ”krachtpatsers in een klein flesje”. Er valt niet mee te spotten!